Az isztambuli bíróság nem sokkal ezelőtt úgy döntött, óvadék ellenében szabadlábra helyezi Taner Kilicet, az Amnesty török elnökét.

Hatalmas megkönnyebbülés, hogy Taner újra együtt lehet a feleségével és lányaival, és nyolc hónap után ismét a saját ágyában alhat. De nem felejthetjük el, hogy még mindig rengeteg ártatlan ember van török börtönökben.” - mondta Gauri van Gulik, az Amnesty International európai igazgatója.

A jogvédők elleni alaptalan vádak célja, hogy elhallgattassák a török kormány kritikusait, de valójában csak felhívják az emberi jogok és az azokat védők fontosságára a figyelmet.”

Ma mindenképpen ünneplünk, de holnap tovább folytatjuk a küzdelmet azért, hogy a Taner és a többi ártatlanul megvádolt tíz jogvédő elleni vádakat ejtsék.”

Nagyon köszönjük annak a több mint 1 millió embernek, akik felemelték a szavuk Taner szabadon bocsátásáért. Megmutatták, hogy az igazságtalanságokat valóban magukra vesszük, és ha mindannyian egy hangon szólalunk meg, akkor arra oda kell figyelni.”

Taner tehát szabad, de az eljárás folytatódik ellene, Idil Eser, az Amnesty törökországi igazgatója és a másik kilenc jogvédő ellen. Mindannyiukat hamisan terrorizmussal kapcsolatos bűncselekményekkel vádolják. Ez is az egyik olyan alaptalan vád, amelyet gyakran használnak a török civil szféra megfélemlítésére.